22019iun.
Respiratia urat mirositoare. Ce este si cum luptam cu ea

Respiratia urat mirositoare. Ce este si cum luptam cu ea

Ce este halitoza?

Respiratia urat mirositoare, denumita medical halitoza, este o conditie a sanatatii orale caracterizata de mirosul urat si persistent al respiratiei. Halitoza apare ca urmare a compusilor cu sulf eliberati de catre bacteriile de la nivelul cavitatii bucale, a mirosurilor respiratiei sau a disfunctiei glandelor salivare.

Respiratia urat mirositoare poate fi, de asemenea, agravata de tipurile de alimente pe care le consumati si de alte obiceiuri nesanatoase ale stilului de viata.

Cum imi afecteaza ceea ce mananc respiratia?

Practic, procesul de digestie incepe din gura. Daca mananci alimente cu mirosuri puternice, cum ar fi usturoiul sau ceapa, periajul si ata dentara, chiar si apa de gura, acopera mirosul numai temporar. Mirosul nu va disparea complet pana cand alimentele nu vor fi eliminate din organism.

Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare?

Potrivit medicilor stomatologi, respiratia urat mirositoare poate fi rezultatul placii bacteriene de pe dinti sau limba, problemelor stomacale, cariilor dentare sau altor conditii medicale mai mult sau mai putin grave.

Cea mai buna modalitate de a afla cauza si de a rezolva aceasta problema este, desigur, sa mergi la un cabinet stomatologic specializat,  unde vei fi examinat de un medic dentist. Acest lucru este important pentru ca nu poti scapa de respiratia urat mirositoare pana cand nu stii motivul real pentru care aceasta se produce.

Cea mai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare este igiena dentara precara: lipsa perierii, nefolosirea atei dentare sau a apei de gura. Resturile alimentare ramase in gura pot incepe sa putrezeasca, ceea ce provoaca respiratia urata si poate duce si la alte probleme dentare mai grave.

Alte posibile cauze ale halitozei:

• Infectii la nivelul gatului sau gurii
• Cariile
• Infectie gingivala
• Amigdalele
• Cancerul de gat sau gura
• Infectii sinusale
• Polipi nazali
• Diabet
• Tulburari ale sistemului digestiv
• Probleme pulmonare
• Afectiuni hepatice

Potrivit statisticilor din Jurnalul de Stiinte Naturale, Biologie si Medicina, aproximativ 90% din persoanele care sufera de respiratie urat mirositoare au probleme la nivelul cavitatii bucale: boli ale gingiilor si cariile.

Ce pot sa fac ca sa previn respiratia urat mirositoare?

Efectele negative ale respiratiei urat mirositoare pot fi reduse sau impiedicate daca:

Nu uita de igiena orala! Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor sau cu pasta de dinti care contine un antibacterian natural, pentru a elimina resturile de alimente si placa bacteriana de pe dinti si limba.

Inlocuieste periuta de dinti la fiecare 2-3 luni sau dupa orice raceala. Foloseste si un dispozitiv (periuta sau ata dentara) de curatare interdentar pentru a elimina particulele de hrana si placile dintre dinti. Clateste-te cu apa de gura antibacteriana de doua ori pe zi. Protezele trebuie sa fie indepartate noaptea si curatate cu atentie inainte de a fi plasate in gura in dimineata urmatoare.

Consulta medicul dentist in mod regulat! Cel putin de doua ori pe an, mergi la un control stomatologic specializat. In cabinetele stomatologice specializate, medicul dentist va efectua examen oral si o curatare profesionala a dintilor si va fi capabil sa detecteze si sa trateze boala parodontala, gura uscata sau alte probleme care pot fi cauza respiratiei urat mirositoare.

Nu mai fuma! Daca esti fumator, incearca sa te opresti. Tigarile si produsele de mestecat pe baza de tutun sunt daunatoare dintilor si cavitatii bucale. Adreseaza-te medicului dentist pentru sfaturi privind oprirea acestui obicei nociv.

Bea multa apa! Acest lucru iti va mentine gura umeda. Guma de mestecat sau bomboanele fara zahar stimuleaza de asemenea producerea de saliva, care ajuta la spalarea particulelor de hrana si a bacteriilor. Gumele si dropsurile care contin xilitol sunt cele mai bune.

Pastreaza un jurnal al alimentelor si medicamentelor pe care le ingerezi! Daca crezi ca alimentele pe care le consumi iti provoaca respiratia urat mirositoare, scrie totul intr-un jurnal si adu-l la medicul dentist pentru a te consulta cu el. In mod similar, faceti o lista cu medicamentele pe care le luati. Unele medicamente pot juca un rol in crearea mirosurilor gurii.

Unde tratez respiratia urat mirositoare? Ce medic ma poate ajuta?

In majoritatea cazurilor, medicul dentist poate trata cauza respiratiei urat mirositoare. Daca medicul dentist determina faptul ca gura este sanatoasa si mirosul nu este de origine orala, ti se poate face o recomandare catre medicul de familie sau catre un specialist pentru a determina sursa halitozei si planul de tratament. Daca mirosul a aparut din cauza bolii gingivale, medicul dentist poate trata boala sau te poate indruma catre un parodontist, un dentist specializat in tratarea afectiunilor gingiilor.

Contacteaza-ne pentru a te programa la o consultatie stomatologica!