Ortodontia este ramura stomatologie care utilizeaza aparate ortodontice speciale pentru tratarea anomaliilor dento-maxilare la copii si adulti. Tratamentul ortodontic este folosit cel mai adesea pentru a imbunatati aspectul si aliniamentul dintilor strambi, proeminenti sau aglomerati si pentru a corecta problemele cu muscatura.

Cele mai cunoscute sunt aparatele dentare (braces) formate din bracketuri metalice, ceramice sau de safir, sarme si benzi. Acestea pot fi pozitionate pe partea din fata a dintilor (vestibulare) sau pe partea din spate a dintilor (linguale). Aparatele dentare linguale nu pot fi observate de catre cei din jur, fiind invizibile.

Te asteptam la Clinica Stomatologica DR. GRIGORIU® din Bacau, de pe Str. Banca Nationala nr. 17. Programeaza-te la numarul de telefon 0726.20.2000 pentru o consultatie.

Intrebari Frecvente

De ce ortodontia este importanta?

Majoritatea oamenilor cred ca principalul scop al ortodontiei este cel estetic. Este adevarat ca o dantura dreapta si regulata contribuie la armonia generala a fetei, insa ortodontia este mult mai mult de atat. Indiferent ca problemele dento-maxilare sunt mostenite sau dobandite in urma accidentelor, ortodontia le corecteaza si ofera pacientului sansa unei vieti normale, un zambet sanatos si o sanatate orala de invidiat.

Iata de ce ortodontia este foarte importanta:                                 

  • Corecteaza aglomerarile dentare.
  • Indreapta dintii.
  • Corecteaza muscatura, astfel incat dintii din fata si din spate sa se intalneasca uniform.
  • Reduce sansele de deteriorare a dintilor proeminenti.
  • Imbunatateste aspectul estetic, inclusiv zambetul tau.

Daca deficientele nu sunt corectate, dintii devin mai susceptibili la aparitia tartrului si cariilor, muschii maxilarului devin mai tensionati si provoaca durere, iar tocirea excesiva a dintilor face ca aparatul masticator sa functioneze deficitar.

In ce consta tratamentul ortodontic?

In general, tratamentul ortodontic consta in aplicarea de aparate speciale la nivelul dintilor si maxilarului, dar presupune si un tratament chirugical, atunci cand folosirea acestora nu este suficienta.

De cate feluri sunt aparatele ortodontice?

Aparatele ortodontice sunt de doua feluri: aparate fixe si mobile.

Din categoria aparatelor dentare fixe, cele mai cunoscute sunt aparatele dentare (braces) formate din bracketuri metalice, ceramice sau de safir, sarme si benzi. Acestea pot fi pozitionate pe partea din fata a dintilor (vestibulare) sau pe partea din spate a dintilor (linguale). Aparatele dentare linguale nu pot fi observate de catre cei din jur, fiind invizibile.

Alte aparate dentare fixe:

  • Mentinatoarele de spatiu. Daca un dinte de lapte este pierdut prematur, un intretinator de spatiu este folosit pentru a mentine spatiul deschis pana la eruptia dintelui permanent.
  • Disjunctorul maxilar - un tratament ortodontic utilizat in situatiile in care exista maxilare mici si inguste.

In categoria aparatelor dentare mobile, cele mai cunoscute suntgutierele, care trateaza o serie de probleme precum migratii minore ale dintilor, dinti cu spatii mici intre ei, ocluzii (muscaturi) incorect aliniate.

Alte aparate dentare mobile:

  • Arc transpalatinal. Un dispozitiv utilizat pentru largirea arcadei maxilarului.
  • Sinele de pozitionare a maxilarului. Dispozitive folosite pentru a obisnui maxilarele sa se inchida intr-o pozitie mai favorabila.