Realizam lucrari protetice care exceleaza atat prin estetica, cat si prin functionalitate, datorita experientei noastre si atentiei speciale acordate dorintelor si nevoilor pacientului. Avem incredere in munca pe care o depunem, astfel ca vei beneficia de 10 ani garantie la toate lucrarile protetice executate si instalate de noi !

Clinica DR. GRIGORIU® este prima clinica stomatologica din Bacau specializata pe protetica si implantologie dentara.  

Te asteptam la Clinica Stomatologica DR. GRIGORIU® din Bacau, de pe Str. Banca Nationala nr. 17. Programeaza-te la numarul de telefon 0726.20.2000 pentru o consultatie.

 

Tipuri de lucrari protetice:

Punti dentare

Puntea dentara este o lucrare protetica menita sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti lipsa. Puntile dentare sunt fixe, in sensul ca sunt cimentate pe dintii de suport sau, in unele cazuri, sunt montate pe implanturi localizate in imediata proximitate a dintilor lipsa.

Instalarea unei punti dentare se face, de obicei, in 4 etape.

  1. Prima etapa consta in pregatirea dintilor de suport: de regula cei din stanga si din dreapta dintelui lipsa. Astfel se face loc pentru coroanele care vor culisa pe dintii de suport. Aceste coroane vor sustine si dintele inlocuitor.
  2. A doua etapa consta in masurarea si amprentarea dintilor de suport si trimiterea acestor masuratori la un laborator dentar unde urmeaza sa fie produsa puntea.
  3. A treia etapa consta in fixarea puntii dentare provizorii, pentru a proteja atat dintii de suport cat si spatiul dintre acestia.
  4. Ultima etapa. Se fixeaza puntea permanenta care este ajustata pe loc pana se potriveste perfect. Daca puntea se potriveste rezonabil, medicul stomatolog va cimenta permanent puntea.

Durata de rezistenta a puntii dentare depinde in mare masura de calitatea materialului folosit, de igiena orala, de dieta si de sanatatea generala a dintilor de suport si a gingiilor. Consulta medicul stomatolog cu provire la intensitatea perierii, folosirea atei dentare si alimentatia, mai ales in prima saptamana dupa instalarea puntii.

Materialele din care pot fi produse puntile dentare sunt: materialele fizionomice (zirconiu, ceramica, compozit si acrilat) si materialele metalice, folosite in zone cu pretentii estetice mai reduse (aur, titan, crom-nichel, etc).

  • Ceramica este, de departe, cel mai bun material fizionomic. Este cu mult superior atat compozitului cat si acrilatului.
  • Zirconiul este un material extrem de rezistent care are o culoare alba. Poate sustine lucrari dentare intinse, dar are o gama restransa de culori si nu poate fi folosit, de unul singur, in zonele unde pretentiile estetice sunt mari.
  • Compozitul este o rasina sintetica care se foloseste in stomatologie in mai multe scopuri.
  • Acrilatul are o rezistenta scazuta si o estetica ce lasa de dorit. Este insa foarte ieftin.
  • Materialele metalice (aur, titan, crom-nichel, etc.) sunt rezistente, dar estetica este foarte precara.
Coroane dentare

O coroana este un tip de restaurare dentara folosita pentru a fixa dintii care au fost rupti, slabiti de dezintegrare sau un dinte la care s-a facut o interventie pe canal. Coroana dentara este uneori necesara pentru a inlocui o coroana mai veche sau deteriorata.

Coroana se potriveste peste partea ramasa a unui dinte pregatit, facandu-l puternic si dandu-i forma unui dinte natural. Acesta va fi de asemenea colorat in culoarea dintilor de langa el, conferind restaurarii un aspect mai natural.

Etapele instalarii unei coroane dentare

In mod normal, este nevoie de mai multe vizite la cabinetul stomatologic  pentru a finaliza o lucrare de coroana dentara.

La prima vizita, specialistul va pregati dintele dandu-i o forma care sa sustina coroana dentara. Apoi va lua amprenta dintelui si va fixa o coroana provizorie pentru protectia dintelui pregatit.

Intre timp, amprenta este trimisa la un laborator dentar unde va fi produsa coroana definitiva. Atunci cand coroana definitiva este gata, daca aceasta se potriveste si are forma si culoare satisfacatoare, medicul o va cimenta permanent.

La fel ca si in cazul puntilor dentare, rezistenta coroanei dentare depinde foarte mult de materialele folosite, dar si de igiena orala, dieta, starea de sanatate a dintilor suport si a gingiilor. Perierea sustinuta, de doua ori pe zi, si folosirea atei dentare, fac ca lucrarea protetica sa reziste mai mult timp.

Materialele din care pot fi produse coroanele dentare sunt: materialele fizionomice (zirconiu, ceramica, compozit si acrilat) si nefizionomice (metalice), folosite in zone cu pretentii estetice mai reduse (aur, titan, crom-nichel, etc).

  • Ceramica este, de departe, cel mai bun material fizionomic. Este cu mult superior atat compozitului cat si acrilatului.
  • Zirconiul este un material extrem de rezistent care are o culoare alba. Poate sustine lucrari dentare intinse, dar are o gama restransa de culori si nu poate fi folosit, de unul singur, in zonele unde pretentiile estetice sunt mari.
  • Compozitul este o rasina sintetica care se foloseste in stomatologie in mai multe scopuri.
  • Acrilatul are o rezistenta scazuta si o estetica ce lasa de dorit. Este insa foarte ieftin.
  • Materialele metalice (aur, titan, crom-nichel, etc.) sunt rezistente, dar estetica este foarte precara.
Proteze dentare

Protezele dentare au scopul de a inlocui dintii lipsa, pierduti din cauza parodontozei, cariilor netratate sau traumelor. In general, protezele dentare sunt fabricate dintr-un material acrilic ultramodern, foarte rezistent, care imita perfect aspectul dintilor si gingiilor pentru a oferi un aspect cat mai natural. Fiecare proteza este personalizata,  fiind construita pentru a se potrivi perfect pe gingiile purtatorului.

Executarea unei proteze dentare este un proces care dureaza cateva saptamani. Acest termen variaza de la pacient la pacient, in functie de tipul si tehnica de protezare abordata de medicul stomatolog.

Protezele dentare pot fi de doua tipuri: proteze totale si proteze partiale.                                 

Protezele dentare totale

Proteza dentara totala inlocuieste o intreaga arcada dentara, fie superioara (maxilar), fie inferioara (mandibula).

Etapele instalarii unei proteze dentare totale

Protezele dentare totale sunt realizate pe baza unui model al cavitatii bucale al pacientului. Astfel, la prima vizita, medicul specialist va lua amprenta exacta a arcadei superioare si a celei inferioare si o va trimite laboratorului dentar. In etapa urmatoare, medicul va retine cea mai buna imbinare a arcadelor in baza muscaturii initiale si va va indruma in alegerea formei si culorii dintilor si a gingiilor. Alegeti intotdeauna culoarea care vi se potriveste cel mai bine. La urmatoarea vizita, cu ajutorul unei proteze nefinalizate se ajusteaza ajusta muscatura, se verifica vorbirea, se constata aspectul si functionalitatea dintilor si gingiilor protezei si, daca rezultatul este satisfacator, proteza este trimisa inapoi la laborator pentru finalizare.

Pro: reface acceptabil estetica, masticatia si vorbirea, fiind o varianta economica.

Contra: poate fi instabila; tinde sa retina mirosurile; genereaza pierdere osoasa.

Protezele dentare partiale

Protezele dentare partiale inlocuiesc doar o parte din dinti (unul sau mai multi). Exista mai multe tipuri de proteze partiale ce se sprijina pe dintii invecinati  zonei de unde lipsesc dinti. Fixarea acestui tip de proteza dentara se face cu un carlig sau un alt tip de dispozitiv de prindere.

Aceste proteze pot fi scoase oricand, avand o baza de culoarea gingiilor, cu dinti ficsi, atasati pe un suport.

Timpul de productie pentru un astfel de tip de proteza poate varia intre 5 si 8 saptamani, in functi de pacient. Poate depinde si de tipul danturii, de tehnica folosita de medicul stomatolog si respectiv de tehnicianul dentar.

Pasii unui tratament prin protezare partiala

Primul pas consta in pregatirea dintilor. In aceasta etapa, medicul se va ocupa de dintii de suport pe care urmeaza sa se sprijine proteza partiala. Dentistul ia apoi amprenta celor doua arcade ale gurii si reface muscatura cat mai fidel. Modelul este trimis apoi la un laborator dentar. In urmatoarea etapa, cu ajutorul protezei partiale se ajusteaza muscatura, se verifica vorbirea si, aspectul si functionalitatea dintilor si gingiilor. Ultimul pas consta in realizarea protezei finale, dupa ce s-a ajuns la o forma dezirabila, obtinandu-se aspectul si confortul dorit. Ca si protezele totale, periodic acestea trebuie sa fie controlate si incarcate cu material de captusire, deoarece resorb osul rapid si raman largi, devenind instabile. Exista diferite tipuri de sisteme de ancorare, cum ar fi crosetele, capsele, culisele insa nu mai reprezinta o varianta eficienta si nici pe departe ieftina acum, in plina era a implantologiei dentare.

Pro: stabile la inceput, economice, comparativ cu alte metode de inlocuire a dintilor.

Contra: cu trecerea timpului, fortele generate de proteza prin intermediul sistemelor de fixare vor distruge dintii de sustinere; necesita rebazari repetate; produc atrofii osoase.

Protezele totale si partiale pot fi clasificate si in functie de optiunile de protezare:

  • proteze mobile – tratamentul cu proteze dentare mobile se aplica doar in lipsa “legaturilor” de prindere a protezei fixe.
  • proteze mobilizabile (care pot fi indepartate de catre pacient): tratamentul cu proteze dentare mobilizabile se poate face pe dinti naturali si pe implanturi (Overdenture – sprijin mixt, pe implanturi si gingie/os),
  • proteza fixa (pe implanturi) – se sprijina numai pe implanturile dentare.
Fatete dentare

Ai dintii ciobiti, patati sau prea spatiati (strungareata)? Fatetarea dentara poate fi o optiune excelenta de tratare a acestor probleme generale, deoarece produce rezultate spectaculoase intr-un timp extrem de scurt si nu necesita o procedura majora.

Fatetarea dentara este o procedura cosmetica populara in care sunt folosite pelicule subtiri din diferite materiale (fatete), special turnate, care imita aspectul dintelui natural. Fatetele dentare sunt cimentate pe dantura naturala cu un adeziv special.

Fatetele dentare pot fi turnate din diverse tipuri de materiale. Cel mai comun material folosit pentru turnarea fatetelor dentare este portelanul. Portelanul are un luciu specific, natural, foarte asemanator cu smaltul dintilor. Acesta nu se pateaza si nu afecteaza sanatatea gingiilor.  In afara de portelan, fatetele dentare mai pot fi turnate si din ceramica presata, rasini compozite. In principiu, medicul stomatolog va poate sfatui care este cel mai potrivit material pentru dumneavoastra.

Etapele fatetarii dentare

La fel ca orice procedura, fatetarea dentara se face in etape. Tinand cont ca nu este o procedura foarte complexa, fatetarea se face doar in doua vizite la cabinetul stomatologic. La prima vizita medicul dentist va ajusta si pregatii dintii, pentru ca fatetele sa se fixeze perfect. Apoi va lua amprenta danturii. In aceasta etapa se poate face o fatetare provizorie pentru a proteja dintii. Impreuna cu medicul dentist veti alege nuanta exacta pentru noile fatete. Comanda este apoi trimisa laboratorului dentar.  De obicei, la a doua vizita se fixeaza fatetele si, daca este necesar, se fac ajustarile corespunzatoare. Daca acestea se potrivesc, medicul stomatolog le va cimenta definitiv. In general, fatetele dentare crapate sau ciobite nu se pot repara. De aceea este bine sa nu evitati orice actiune care poate aduce daune fatetelor (acadele, unghii, gheata).

Incrustatii dentare (inlay si onlay)

Daca va confruntati cu aparitia unei carii, atunci va propunem o alternativa mult mai buna la clasica  obturatie (plomba) – incrustatia.

Incrustatia dentara este o piesa protetica ce poate fi incastrata intr-un dinte in care a fost creat in prealabil  un lacas, special pentru a-l cimenta. Aceasta prezinta o duritate si o rezistenta mai mare decat plombele obisnuite realizate direct in cabinetul de medicina dentara.

Incrustatiile dentare se realizeaza in doua sedinte:  

  1. In prima sedinta medicul stomatolog indeparteaza in totalitate tesuturile cariate, amprenteaza dintele pentru viitoarea piesa protetica si pune o plomba temporara pentru protectie. Amprenta este trimisa laboratorului tehnic.
  2. In a doua sedinta, dupa ce incrustatia a fost realizata in laborator, medicul o cimenteaza definitiv.

Incrustatia dentara poate fi de doua tipuri: de inlay-uri si onlay-uri.

Inlay-ul dentar este mai mare decat o plomba obisnuita insa mai mic decat o coroana dentara, fiind pozitionat intre cuspizii dintelui. Acesta reface 1-2 pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal, asigura aceeasi rezistenta ca tesutul dentar si aceeasi dilatare termica si vine in aceeasi culoare ca a dintelui natural.

Onlay-ul dentar reface, spre deosebire de inlay, si un perete lateral, vestibular sau oral al dintelui acoperind astfel 2-3 maxim 4 din cei 5 pereti ai dintelui. Rezistenta mare face ca acesta sa fie ultima solutie, inainte de acoperirea cu o coroana dentara pentru un dinte vital. Un onlay acopera mai mult din suprafata de ocluzie a dintelui, insa nu integral, precum fac coroanele dentare.

Materialele din care sunt turnate incrustatiile

Orice incrustatie dentara poate fi confectioanta din mai multe tipuri de materiale:

  • Primul tip de material este portelanul sau materialul ceramic care imita culoarea dintelui. Pe langa avantajul unui aspect estetic, incrustatiile cu portelan sau ceramica sunt rezistente si nu se pateaza.
  • Metalul (aur). Acestea sunt recunoscute pentru durabilitatea lor.
  • Zirconiul: durabil, rezistent (superior ceramicii), biocompatibil si este identic cu structutile dentare naturale.

Avantajele tratamentului cu incrustatiilor dentare

  • Biocompatibilitate ridicata cu tesutul gingival
  • Refacere perfect forma anatomica a dintelui
  • Etanseitate mai ridicata fata de o obturatie normala
  • Culoarea obtinuta nu se modifica
  • Rezistenta la uzura superioara oricarui tip de obturatie
  • Estetica deosebita in cazul incrustatiilor din Zirconiu (aspect natural)
  • Nu necesita timpi mari de adaptare, nu creeaza diconfort (senzatia de natural se instaleaza inca de la inceput)
  • Contribuie la eliminarea sensibilitatii dentare
  • Durata foarte lunga de viata, pana la 40 de ani (datorita materialelor folosite si metodei de confectionare)

Dezavantajele tratamentului cu incrustatii dentare

  • Instalarea dureaza mai mult decat o obturatie normala, deoarece ea trebuie confectionata in laborator (doua sedinte in loc de una).
  • Pe dintii devitali incrustatia poate actiona ca o pana, fracturand dintele
  • In timp, va eroda dintele antagonist din cauza diferentei de duritate.
  • Pret mai ridicat. Costurile de fabricare a inlay-ului/onlay-ului in laboratorul de tehnica dentara sunt mai mari.

Preturi protetica dentara Clinica GRIGORIU® Bacau

Preturi
  • Coroana provizorie de cabinet 100 RON
  • Coroana metalica din Remanium 250 RON
  • Coroana fizionomica metalo-compozit 360 RON( 80 Euro)
  • Coroana fizionomica metalo-ceramica hibrida Estenia 440 RON( 100 Euro)
  • Coroana fizionomica ceramica (pe suport de metal- Cr-Co) 530 RON ( 120 Euro)
  • Coroana fizionomica ceramica (pe suport de titan) 660 RON ( 150 Euro)
  • Coroana fizionomica ceramica fara metal 880 RON ( 200 Euro)
  • Coroana fizionomica de zirconiu 1200 RON(250 euro)
  • Ablatie punte – coroana 50 RON/corona – punte 40 RON / coroana
  • Proteza partiala acrilica 1100 RON
  • Proteza totala acrilica 1200 RON
  • Proteza scheletata flexibila 2200- 2420 RON (500 euro- partiala; 550 euro-totala)
  • Proteza scheletata flexibila – din Biodentaplast/ Breflex (600 euro- partiala; 650 euro-totala)
  • Reparatie proteza (lipire, captusire) 200 RON; Adaugare de dinti la proteza 120 RON
  • Proteza Kemmeny ( “fluturas”) 350 RON
  • Proteza scheletata
    – cu crosete, fara sisteme speciale 3080 RON / arcada ( 700 euro)
    – cu sisteme speciale ( culise, capse, ruptori de forta, magneti) 3600 RON / arcada ( 800 euro)
    – din BioHPP 1000 euro (4500 RON)
  • Microproteza scheletata unilateral 500 euro
  • Cimentare coroana cu ciment compozit (Maxcem) – 50 RON/element ; cu CIS – 35 RON/ element
  • Pivot radicular ( RCR) – din Cr-Ni 150 RON – din fibre de sticla 200 RON
  • Ceramica suprastructurã pe implant / coroana 1100 RON ( 250 Euro)