182023iul.
Diabetul Zaharat – Ce complicatii cauzeaza?

Diabetul Zaharat – Ce complicatii cauzeaza?

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul reglează nivelul de zahăr din sânge. Dacă nu este controlat adecvat, diabetul zaharat poate determina apariția mai multor complicații.

Iată câteva dintre principalele complicatii asociate cu diabetul zaharat:

Complicații acute:

 • Hipoglicemia: Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate provoca simptome precum tremur, transpirație excesivă, amețeală și confuzie. În cazuri severe, hipoglicemia poate duce la pierderea conștienței sau convulsii.
 • Cetoacidoza diabetică: Apare în diabetul de tip 1 și se caracterizează prin acumularea de corpi cetonici în sânge, ceea ce poate duce la deshidratare, greață, vărsături, confuzie și, în cazuri grave, comă.Complicații cronice:
  • Retinopatia diabetică: Diabetul poate afecta vasele de sânge din retina ochiului, ducând la deteriorarea vederii și chiar la orbire.
  • Neuropatia diabetică: Nervii pot fi afectați de diabet, cauzând furnicături, amorțeală, durere sau slăbiciune la nivelul membrelor, de obicei în picioare și mâini.
  • Nefropatia diabetică: Rinichii pot fi afectați, ducând la deteriorarea funcției renale și, în unele cazuri, necesitatea dializei sau transplantului renal.
  • Boala cardiovasculară: Diabetul crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și boala arterială periferică.
  • Probleme de circulație și răni dificil vindecabile: Diabetul poate afecta vasele de sânge și poate duce la răni cronice, ulcere de picior sau amputații.
  • Complicații ale sistemului nervos autonomic: Diabetul poate afecta sistemul nervos care controlează funcțiile automate ale corpului, cum ar fi digestia, funcția sexuală și controlul vezicii urinare.

Este important să menționez că menținerea unui control bun al nivelului de zahăr din sânge, adoptarea unui stil de viață sănătos, monitorizarea regulată și consultațiile medicale regulate pot ajuta la prevenirea și gestionarea complicațiilor asociate cu diabetul zaharat. O abordare multidisciplinară, care implică medicul de familie, endocrinologul, oftalmologul, nefrologul și alți specialiști, poate fi necesară pentru a monitoriza și gestiona complicațiile diabetului într-un mod eficient.

Diabetolog Bacău? Vino la Clinica DR. GRIGORIU®✔️0755993322