182023iul.

Influenta Hormonului Grelina asupra Greutatii Corporale

Hormonul grelină joacă un rol important în reglarea senzației de foame și a aportului alimentar. Acesta este produs în principal de celulele mucoasei stomacului și, într-o măsură mai mică, de alte organe, cum ar fi intestinul subțire, pancreasul și creierul. Grelina este eliberată în sânge înainte de masă și nivelul său scade după ce mâncăm.

Rolul principal al grelinei este de a stimula apetitul și de a induce senzația de foame. Acesta acționează asupra unor receptori specifici din creier, în special în hipotalamus, care reglează apetitul și comportamentul alimentar. Prin stimularea acestor receptori, grelina crește apetitul și contribuie la creșterea aportului alimentar.

Fluctuațiile nivelului de grelină pot influența fluctuația greutății corporale în anumite circumstanțe. De exemplu:

Regimuri alimentare: Atunci când adoptăm diete cu restricții calorice sau post intermitent, nivelul de grelină poate crește. Aceasta poate determina o creștere a senzației de foame și poate fi un factor care contribuie la dificultatea menținerii unei diete pe termen lung.

Somn insuficient: Studiile au arătat că somnul insuficient poate afecta nivelul de grelină, conducând la creșterea poftei de mâncare și aportului alimentar excesiv. Aceasta poate contribui la fluctuațiile în greutate.

Factori de stres: Stresul cronic poate afecta nivelul de grelină, determinând creșterea apetitului și consumului de alimente. Acest lucru poate contribui la fluctuații în greutate, în special în cazul consumului excesiv de alimente bogate în calorii sau bogate în carbohidrați.

Este important să înțelegem că grelina este doar unul dintre factorii implicați în reglarea greutății corporale și există și alți hormoni și mecanisme complexe care influențează metabolismul și comportamentul alimentar. Menținerea unei alimentații echilibrate, a unui stil de viață activ și sănătos, gestionarea stresului și obținerea unui somn adecvat sunt factori cheie pentru menținerea unei greutăți sănătoase și constante pe termen lung.

Cauți un Nutriționist în Bacău? Cauți un Endocrinolog în Bacău?

Vino la Clinica DR. GRIGORIU®0755993322